GÜNCELLEME – Çorum’da sağanak ve dolu nedeniyle 19 ev ve iş yerini su bastı
ÇORUM (AA) - Çorum'da etkili olan sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi.
Kentte ikindi saatlerinde başlayan sağanak, şiddetini artırdı. İl merkezi ve ilçelerde sağanağın yanı sıra bazı bölgelerde dolu yağışı da etkili oldu.
Gök gürültülü sağanağa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, ağaç ve saçak altlarına sığındı.
Şiddetli yağış nedeniyle caddelerde oluşan su birikintileri nedeniyle sürücüler de zor anlar yaşadı.
Yağışın ardından kentteki 19 ev ve iş yerlerini su bastı.
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, yaptığı yazılı açıklamada, yağışın ardından su basması, ağaç devrilmesi ve rögar tıkanıklığı konularında 62 ihbar aldıklarını bildirdi.
Yağış öncesi ekiplerin kentin kritik noktalarında nöbet tutmaya başladığını belirten Aşgın, bu sayede özellikle rögar tıkanıklarına kısa sürede müdahale ettiklerini kaydetti.
- Çorum-Amasya kara yolu ulaşıma kapandı
Şiddetli yağışla sel suyunun birikmesi nedeniyle Çorum-Amasya kara yolunun Figani ve Köseeyüp köyleri arasındaki bölümü su altında kaldı.
Yolun ulaşıma kapanmasından dolayı her iki yönde de araç kuyrukları oluştu.
Figani ve Köseeyip köylerindeki ekili arazilerin bir kısmı da yağıştan olumsuz etkilendi.
Orman Yangınlarıyla Mücadele İş Başı Eğitimleri Tamamlandı
2025 yılı yangın sezonuna hazırlık kapsamında “Orman Yangınlarıyla Mücadele İş Başı Eğitimleri' Karabük İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen Karabük ve Eskipazar İşletme Müdürlüğü personellerinin katılımıyla gerçekleşen eğitimle tamamlandı.
Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin'in de katıldığı Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü ve teknik personelleri tarafından verilen eğitimlere Karabük ve Eskipazar İşletme Müdür vekilleri, müdür yardımcıları, işletme şefleri, Karabük ORKUT Ekibi, Muhafaza Memurları, Arazöz Şoförleri ve Yangın İşçileri katıldı.
Eğitimde katılımcılara; orman yangınlarıyla daha etkin mücadele, yangınların önlenmesi ve söndürülmesi amacıyla yangın öncesi, yangın anında ve yangın sonrası yapılacak iş ve işlemler teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı. Yangına müdahale malzemeleri ve araçları tanıtılıp, bu malzemelerin bakımları ve muhafazalarındaki detaylar gösterildi. Her an yangına hazırlıklı olunması amacıyla, yapılan ve yapılması gereken çalışmalar ifade edildi.
Orman yangınlarının önlenmesi açısından yangına mahal verebilecek olumsuzluklara karşı alınması gereken tedbirler, erken müdahalenin önemi, yangın ihbarlarının ivedilikle yapılması, alınan ihbarların değerlendirilmesi, yasal sorumluluklar ve hukuki yaptırımlar konularında da katılımcılara bilgiler verildi.
Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin yaptığı açıklamada, “Temel amacımız orman varlığımızı korumak, yaşatmak ve artırmak. Bu amaçla personelimizin muhtemel bir yangına karşı hareket kabiliyeti, reaksiyon süresi, kriz ve stres yönetimi becerisi ölçüyor yaptığımız bu eğitimlerle becerilerini artırıyoruz. #2025 yılı Orman Yangınları ile Mücadelede hazırlıklarımızı tamamlandık. Böylelikle olası bir orman yangınına daha etkili ve verimli bir şekilde müdahale ederek. Bölge Müdürlüğü olarak bu konuda tüm gayretimizi göstereceğiz" dedi.
"YANAN VE YOK EDİLEN ORMANLARIMIZ KAYBOLAN GELECEĞİMİZDİR"
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte orman yangınlarına hassas bir döneme girildiğini ifade eden Keskin; " Orman teşkilatımız bünyesinde yer alan personelimiz sadece orman yangınları ile değil orman dışı alanlarda çıkan yangınlarla da mücadele etmektedir. Orman yangınlarıyla mücadele sezonumuz başladı. Teoride öğrenilen ve hafızada mevcut bulunan bilgiler tüm İşletme Müdürlüklerimizde yapılan bu tatbikatlarla pekişiyor. Yanan ve Yok edilen ormanlarımız kaybolan geleceğimizdir. Vatandaşlarımızın orman yangınları hususunda hassas olmalarını bekliyoruz. Herhangi bir yangın ve duman gördüklerinde ‘Alo 112" hattına bildirmelerini talep ediyoruz. Bunu bildirdiği takdirde vatandaşlık görevini yaparak, çok büyük bir fayda sağlayacaktır. Hep birlikte İnşaallah yangınsız bir sezon geçiririz" diye konuştu.