Hükümette Olursak, Burası Yeniden Hastane Olacak

blank
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
21 Ekim, 2015 10:39 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, yıkılan 5000 evler Kadın Doğum ve Çocuk hastanesinin önünde basın açıklaması yaptı. Vergili yaptığı açıklamada, “Hükümette Olursak,  Söz Veriyorum Burası Yine Hastane Olacak”, “Karabük Üniversitesi Siyasete Alet Ediliyor”dedi. Partisinin seçim çalışmaları kapsamında 5000 evler eski doğum ve çocuk hastanesi önünde konuşan belediye başkanı Rafet Vergili, yıkılan bu hastanenin yerine meslek yüksek okulu yapılacağını ama bölge halkının buraya hastane istediğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu; “Bizler ‘Hastaneler kapatılacak ve yıkılacak’ dediğimiz zaman bize ‘yalancı’ diyenler ne yazık ki bizleri haklı çıkarttı. Keşke hastaneler kapanmasaydı da biz yalancı olsaydık. Yaklaşık 40 bin nüfusa hitap eden 5000 Evler Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin yerinde ne yazık ki şimdi yeller esiyor. Bu bölgede oturan insanlarımız Safranbolu Devlet Hastanesini kullanıyor. Şimdi diyecekler ki ‘Depreme dayanıklı olmadığı için yıktık.’ Bizde soruyoruz; Valilik binası da depreme dayanıklı değil, onu neden yıkmadınız da hastaneden başladınız? Ne yazık ki üniversite siyasete alet ediliyor. Sayın Rektöre sesleniyorum; Binlerce metrekare araziyi kampus alanı ilan ettik. Neden gidip orada kamulaştırma yapmıyorsunuz da, bu eğitim kurumlarını sağa sola yayıyorsunuz. Tabi bu söylediklerimiz ilçelerimiz için geçerli değil. İsteseydiniz, yalnızca kantin kiralarıyla dünya kadar yer kamulaştırabilir, hastaneyi yıkmak zorunda kalmazdınız. Şimdi diyorsunuz ki ‘Hastane yeterli değil, Yaşar Kaptan Çebi sahasını alarak genişletme yapacağız’. Peki, biz ‘Gelin size yer verelim, bu hastaneyi daha uygun ve geniş bir yere yapalım’ derken, aklınız neredeydi? Şimdi 5000 Evler halkının hastane tepkilerini durdurmak için oraya afiş asıyor ve yüksekokul yapacağınızı söylüyorsunuz. Ancak anlamadığınız bir şey var; Bu insanlarımız yüksekokul değili burada hastane istiyor. Bu vesile ile söz veriyorum, 1 Kasım’dan sonra kurulacak hükümette partimizin yer alması durumunda buraya kesinlikle hastane yapılacak” şeklinde ifadelere yer verdi. Başkan Vergili'nin yaptığı basın toplantısının ardından ise, 5000 evler 75. Yıl Mahallesi Park açılışı gerçekleştirildi.

4 Yorum

  1. akpli

    helal sana başkan sen sözünün erisin en azından yalpalamıyorsun helal

  2. Vergili Her Mahalleye Doğum ve Çocuk Hastanesi Yaptırsın :)

    Siyaset günü geçtikten sonra vergili “HER MAHALLEYE” özel firmalara arazi tahsis edip Doğum ve Çocuk hastanesi yaptırsın 5000 evlerin özelliği ne….. (???)…. Bak özel firmalar devlet ile anlaşıp kamu sağlık hizmet verebiliyor. Aile hekimlikleride var zaten doktor sıkıntısı var işte….

  3. hastaneci

    maalesef muhalefet doğru söylüyor,üç tane hastane tek hastaneye düştü

  4. adam gibi adam

    sözünün eri adam, rafet bey. bugüne kadar dediklerini yapmak için elinden geleni yaptı. partisini sevmiyorum ama bu adam desteği hak ediyor. “bu hastane yıkılmayacak” diyen birisi, tbmm başkanlığı koltuğuna oturmuş bile olsa, sözünün eri olmadıktan sonra ne ifade eder. rafet bey inşallah karabüke hizmet etmeye devam eder.

Yeni yorumlara kapalı.

Binalarda yangın sistemi nasıl olmalı, yangınlara nasıl müdahale edilmeli!

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
22 Ocak, 2025 19:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlatan İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 4 katlı veya daha yüksek binalarda yangın tüplerinin, her 25 metrede bir yerleştirilmesi, bu tüplerin yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunması gerektiğini kaydetti. 

Yangın söndürme tüplerinden kaçış yollarına kadar birçok kritik detaya dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli.” diye konuştu. 

4 katlı ve üzeri binalarda yangın önlemlerin zorunlu olduğunu ifade eden Dr. Uçan, “Yangın anında tüm bu sistemlerin eksiksiz çalışması şart.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlattı.

Koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir

Bir binada yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Öncelikle, 4 katlı veya daha yüksek binalarda alınması gereken yangın önlemlerine bir örnek üzerinden bakalım. İlk olarak, binalarda yangın tüplerinin bulunması gerekiyor. Yangın tüpleri, her 25 metrede bir yerleştirilmelidir. Bu tüpler, yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunmalıdır ve düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Eğer koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir. Bu durum, binanın büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.” dedi.

Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gerekli

Yangın merdivenlerinin önemine dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Binanın büyüklüğüne bağlı olarak bu sayı artabilir; örneğin, bazı binalarda üç yangın merdiveni bulunabilir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli. Bir binaya, otele ya da hastaneye gittiğimizde bu tür bilgilendirmeleri mutlaka incelemeliyiz. Bu bilgiler, yangın anında nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz açısından oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Acil yardım butonu ve yangın dolabı bulunmalı!

Acil durum butonuna da dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şöyle devam etti:

“Bu buton kırılarak yangın başladığına dair uyarı verilmeli. Bu uyarı, yüksek sesle duyulabilir ve böylece hızlı bir şekilde harekete geçilmiş olur. Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri de olay anında, özellikle karanlıkta, bu tür talimatları okumanın mümkün olmaması. Acil çıkış ışığı olmalı ve elektrikler kesildiği anda akü, jeneratör, batarya…gibi sistemlerle beslenerek çıkış yönünü göstermeli. Binalarda yangın dolabı bulunmalı. Yangın dolabının içinde genellikle 25 metre uzunluğunda bir alana erişim sağlayan hortum olmalı.”

Yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya konulmamalı

Yangın merdivenlerinin kapısının kilitli olmamasının önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın merdivenleri binanın dışında çelikten yapılmış olabilir ya da içeride konumlandırılmış olabilir. Bu merdivenler, acil durumlarda insanların tahliye edilmesi için çok önemlidir. Ancak ne yazık ki apartmanlarda yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya koyuluyor. Bu kesinlikle yapılmamalıdır. Yangın planının uygulandığı bu alanlar tamamen boş bırakılmalıdır, çünkü kaçış anında bu eşyalar ciddi engeller oluşturabilir. Ayrıca her katta, o katın kaçıncı kat olduğunu belirten bir işaret bulunmalıdır.” dedi.

Fıskiye sistemleri ve duman dedektörleri erken müdahale için kritik!

Normal apartmanlarda sprink (fıskiye) sistemlerinin gerekmeyebileceğini ancak birçok kişinin bulunduğu binalarda sprinklerin de olması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın anında alarm devreye girdiğinde ya da duman algılandığında bu sistemler otomatik olarak çalışır. İçlerindeki cam bir güvenlik mekanizmasıyla kırılır ve su püskürterek yangını bastırır. Bu sayede yangının yayılması önlenmiş olur. Bu sistemler, yangın güvenliği açısından oldukça önemlidir. Duman dedektörü de olmalıdır. Bu dedektörler, dumanı algıladığı anda alarm veriyor ve sistem devreye giriyor. Bu da yangın anında erken müdahale için kritik bir role sahip.” şeklinde konuştu.

Düzenli kontrol ve bakım şart!

Yangın pompasının aylık olarak test edilmesi ve yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmesi, yangın algılama sisitemlerinde duman ve ısı sensörlerinin 6 ayda bir kontrol edilmesi ve gerektiğinde kalibrasyon yapılması, yangın alarm panosunun da aylık olarak kontrol edilerek sistemin çalışır durumda olduğunun raporlanması gerektiğini de kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, sprink sistemlerinin yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilerek test edilmesi gerektiğini ve kaçış yolları ile merdivenlerin de haftalık olarak denetlenmesi, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmasının önemini vurguladı.

Jeneratör devreye girerek yangın pompaları hemen çalışmalı!

Yangına müdahalede yangın pompalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Uçan, “Yangın söndürme ve elektrik kesintisi durumunda hızlıca jeneratör devreye giriyor. Pompa fıskiyelerden yangın alanına su püskürtüyor. Elektriğin kesilmesiyle sistemin çalışmaması söz konusu olmamalı. Elektrikli jeneratörü yedekleyen dizel yakıtlı sistemler olmalı. Zaten yangın anında güvenlik protokolleri gereği elektrikler otomatik olarak kesiliyor. Elektrik kesildiği anda jeneratör devreye giriyor ve yangın pompaları hemen çalışmaya başlıyor. Büyük binalarda çok büyük su depoları bulunuyor. Bu depolarda yangın durumunda kullanılmak üzere özel bir alan var. Depolardaki su tamamen bitse bile, yangına özel ayrılan su miktarı bu durumu telafi ediyor. Bu sistemler, suyun kesintisiz bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Sprink sistemi çalışmaya başladığında, yangını bastırmak için su püskürtüyor. Ayrıca itfaiye ekipleri geldiğinde bu sistemler, itfaiyeye de destek sağlıyor.” dedi.

Tatbikatlar önemli!

Dr. Uçan belirli periyotlarda tatbikatların da çok önemli olduğunu söyledi ve sistem denetim periyotlarını şu şekilde ifade etti:

Sprink Sistemleri:

Sprink sistemleri yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilmeli ve test edilmelidir.

Yangın Pompa Grubu:

Yangın pompaları aylık olarak test edilmeli, yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmeli.

Yangın Algılama Sistemi:

Duman ve ısı sensörleri 6 ayda 1 kontrol edilmeli ve gerektiğinde kalibrasyon yapılmalı. Yangın alarm panosu, aylık olarak kontrol edilmeli, sistemin çalışır durumda olduğu raporlanmalı.

Kaçış Yolları ve Merdivenleri:

Haftalık olarak denetlenmeli, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmalıdır.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.