Emree
•O yüzden chp düzenine geçip çağ atlamalıyız artık


Türkiye, savaş etkilerinden en fazla etkilenen ülkelerden biri olarak, dünyanın en büyük mülteci ve göçmen hareketliliğine ev sahipliği yaptı. Göç İdaresi Başkanlığı’nın Ağustos Ayı verilerine göre, Türkiye’de geçici koruma altında toplam 3 milyon 96 bin 157 Suriyeli bulunuyordu. Karabük ise, bin 208 Suriyeli ile bu konuda bin 239 Suriyeli barındıran Kastamonu’nun ardından komşu iller arasında ikinci sırada yer alıyordu.
Karabük’te Göçmenlerin Son Durumu
Karabük, demir-çelik sanayisine dayalı bir ekonomiye sahip küçük bir şehir olmasına rağmen, hem göçmenlere eğitim imkanı hem de uluslararası düzeyde barınma sağlaması nedeniyle dikkat çekiyor. Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yaptığı açıklamada, Karabük’ün Türkiye’de en fazla yabancı öğrenciyi barındıran şehirlerden biri olduğu yer alıyor. Bu durumun, Karabük’ün ekonomik ve kültürel yapısındaki tartışmaları doğurduğu da biliniyor. Çoğu göçmenler ağır iş kollarında kayıtsız çalışabiliyor. Yerel halkın eğitim ve iş imkanı konusunda göçmen kontenjanlarından rahatsızlığı gözler önüne seriliyordu.
Uzmanlar, göçmenlerin ekonomik katkılarına dikkat çekerken, göçmenlikle birlikte yabancı bir büyümenin halk arasında, mahalle bazlı topluluklar oluşmasının olası olumsuz durumları büyük şehirlerde zaman zaman dile getirildi. Karabük Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci politikalarının, bu tartışmalarda merkezi bir konum üstlenmesi bu tür tartışmaları halk ve kent ölçeğinde sınırladı. Unutmayalım ki geçtiğimiz yıl Suriyeli öğrenciler birçok fakülteden birincilikle ve iyi derecelerde mezun olmuştu.
Suriye’de 13 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş sonrasında, Esad rejiminin sona ermesi dünya çapında geniş yankı buldu. Suriye’de yeni bir döneme işaret eden bu gelişmeler, yıllardır Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ne yapacakları konusunu yeniden gündeme getirdi. Bu gelişmeler ile Türkiye’nin bölgedeki rolü yeniden masaya yatırılabilir. Türkiye’nin tutumu, Suriye’nin bölgedeki operasyonları, bölgesel istikrarın devamını ve göçmenlerin çözümünün perspektifi açısından kritik bir önem taşıyor.
Karabük’teki Suriyelilerin Kaderi Değişecek
Karabük gibi göçmen sayısının belirgin olduğu şehirlerde; göçmenlerin toplumsal refahını artıracak ve yerel ekonomiye katkıyı güçlendirecek politikaların geliştirilmesi amaçlandı. Türkiye genelinde genç-seviyeli eğitim ve istihdam politikalarıyla, göçmenlerin ülkenin kalkınmasına dahil edilmesi programlanmıştı.
Suriye’deki gelişmeler, göç dağılımını belirleyecek önemli bir faktör olmaya devam ediyor. Türkiye, hem toplum refahını hem de göçmenlerin sayısını göz önünde bulundurularak çok boyutlu stratejilerle, bölgedeki rolünü devam ettirecek. Karabük gibi şehirler, bu yöntemlerin uygulanacağı kentler arasında olacak. Uzmanlar, Karabük gibi şehirlerde, mültecilerin Suriye’ye geri dönüşlerinin önemine değindi. Buna göre, “Esad rejiminin sona ermesiyle, Suriye’de nasıl bir gelecek olacağı, en kritik soru olarak sorulabilir. Türkiye’nin Suriye politikalarını, Suriye’deki varlığının göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılmasında en büyük faktör olduğu biliniyor. Esad rejiminin sona ermesiyle, Suriyeli birçok vatandaş, Türk bayrakları ile sokaklara çıktı.” İfadeleri yer aldı.
Karabük gibi şehirlerde, göçmenlerin sosyal bağlantılarının yanı sıra, konuşma ve yazma dilinin farklılığı ile uyum sağlamak da zorluk çektikleri izleniyor. Ancak burada doğan ve yetişen yeni nesil çocukların Suriye’de nasıl bir yaşam sürdürebileceği şu an bilinmiyor. Göçmenlerin ülkelerine dönmesi, şehir içi doğacak iş gücü açığı ve ekonomik etkiler gözlemlendiğinde Türkiye’ye alışan Suriyelilerin dönüşlerinin mümkün olmadığı gibi bir senaryoda, onların eğitim, istihdam ve uyum politikalarıyla daha fazla entegre edilmeleri gerekiyor.
Esad rejiminin sona ermesiyle Suriye’de yeni bir döneme girildiği görülüyor. Türkiye’nin bu süreçteki rolü, sadece sınır güvenliği ve mülteci koşullarıyla sınırlı kalmayacak, aynı zamanda bölgesel istikrarın devamında da yer alacak. Karabük gibi kentler, bu büyük katılımın yerel ölçekteki etkilerinin gözlemleneceği ve göç politikalarına yön veren önemli birer örnek olarak öne çıkıyor.
Suriye’de barışın devam etmesi durumunda, Karabük ve benzeri kentlerde yaşayan Suriyelilerin geleceği, hem Türkiye’nin hem de bölgedeki ortak huzurun ve refahın gelmesi için dikkatle ele alınması gereken bir konuyu oluşturuyor.
Karabük’te Resmi Kayıtlı 1208 Suriyeli Bulunuyor
Göç İdaresi Başkanlığı’na göre, Karabük’te geçici koruma altında bin 208 Suriyeli bulunuyor. Suriye’deki son gelişmelerle birlikte, Türkiye genelinde olduğu gibi Karabük’te de göçmenlerin ülkelerine dönüşlerinin mümkün olabilmesi gündeme geldi.
Yıllardır Karabük’te bir düzen kuran göçmen ve mültecilerin, bu düzenin çeşitli sosyoekonomik etkiler doğurabileceğini ifade ediyor. Öte yandan, Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmelerinin güvenlik, iş imkanları ve yaşam koşulları perspektifi mümkün olup, olmadığı belirsizliğini koruyor.
SAMSUN (İHA) – Samsun’da bir geri dönüşüm firmasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası iş yerinde kimyasal sızıntı meydana gelirken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.
Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Sanayi Sitesi’nde bulunan bir geri dönüşüm tesisinde meydana gelen olayda, U.G.’nin, komşu iş yerinde faaliyet gösteren O.K.’ya ait geri dönüşüm tesisine silahla ateş ettiği iddia edildi. Açılan ateş sonucu iş yerinde bulunan solvent ve tiner dolu 1 tonluk 4 depo zarar görürken depoların delinmesi nedeniyle kimyasal maddelerin iş yeri içerisine sızması sonucu olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. 19 Mayıs Sanayi Sitesi’ne bağlanan tüm yollarda polis ekipleri önlem alarak, sanayiye giriş çıkışları kapattı.
İhbar üzerine bölgeye gelen polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen tüfek ele geçirilirken, olayın ardından araçla bölgeden ayrılan U.G. ise Canik ilçesinde polis ekiplerince yakalandı. Öte yandan olayın mülk sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu meydana geldiği öne sürüldü.
Kimyasal sızıntının kontrol altına alınması amacıyla olay yerine sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, AFAD, ve sağlık ekiplerinin çalışmaları sürerken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.
Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Emree
•O yüzden chp düzenine geçip çağ atlamalıyız artık
Beemir
•Esat devrildi ya oyları Türkiye’de tutmak için bahane arıyor akp.