Hıdırellez, Türk kültüründe Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu’da Türklerin geleneksel olarak kutladığı bahar bayramı olarak kutlanıyor. UNESCO’nun, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilen Hıdırellez, yüzyıllardır eğlenceli etkinliklerle insanları bir araya getiriyor.
Hıdırellez, inanışa göre darda kalanların yardımcısı Hızır ile denizlerin hâkimi İlyas Peygamberlerin dünyaya bolluk ve bereket dağıtmak için yeryüzüne inerek buluştukları gün olarak kabul ediliyor. Hızır’ın temiz olan evlere uğrayarak bolluk bereket getireceğine inanıldığından dolayı evler temizlenir, yiyecek ve içecekler hazırlanır, renkli kıyafetler giyinilir, süslenilir, dilekler hazırlanır, yakılan ateşin üzerinden atlanır.
Bir çok sembolik eğlence uygulanır. Sembolik yakılan ateşin üzerinden atlarken dilekler tutulur. Bu yıl ateş yakamayanların, bahçesi olmayanların ya da sokağa çıkamayanların evlerinde küçük bir mum yakıp üzerinden atlayanlarında olduğu görüldü. Vatandaşlar, baharın gelişini sosyal medya hesaplarından kutlama mesajları yazarak yaşattı.
Karabük'te, 5 Mayıs’ta vatandaşların çoğu türbeleri ziyaret etti. Baharın gelmesiyle mezarlıklar temizlendi. Ardından çiçekler ve fidanlar dikildi. Türbelerde, bahçelerde temizlikler yapıldı. Bahar bayramında çocuğu olmayan kadınlar çocuk, sağlık, erkekler sıfır araba, bol kazanç ve bereket diledi, çocuklar da telefon ve tablet çizerek bahar bayramını coşkuyla karşıladı. Sembolik ateşler yakıldı, dilekler tutularak ateşin üzerinden atlandı.
Hazırlanan dilekler kâğıtlara yazıldı ya da toprağa bir çubukla çizildi. Küçük keselere koyulan madeni para, gül ağacının dalına bağlandı. 5 Mayıs gecesi keseye koyulan bozuk parayı gül dalına asıp, sabah keseden çıkararak, cüzdanınıza koyduğunuzda tüm yıl paranızın çoğalacağına inanılır. Bir başka geleneksel eylem de; salıncakta 3 defa sallanmak olarak biliniyor. Böylece devinim başlatabilir, gitmesini istediğimiz şeyle, gelmesini istediğimiz şeyin yer değiştirdiğini düşünerek, hayatınızda memnun olmadığımız bir şeylerden kurtulmaya niyet eder, eğlenceli bir etkinlikte niyetleriniz kadar sallanmaya ya da zıplamaya başlanır. Hıdırellez’in amacı, baharın gelişini kucaklamak, yeni uyanan doğanın içerisinde özellikle çimlerde yuvarlanarak da bir devinim, dönüşüm başlamış olur. Güzelleşmek için; haşlanmış yumurtayı yüzünüze sürmek, her işin hızlı gerçekleşmesi için; ısırgan otunu ayaklara vurmak, sağlıklı kalmak için ise; yedi gün ya da bir yıl boyunca hazırlanan Marteniçka adı verilen bilekliğin bileğe takılması, yapılabilecek eylemler arasında yer alıyor. Sosyal medyadan birçok vatandaşın da kısa videolarla baharın gelişini birbirinden farklı etkinliklerle evde, balkonda kutladığı görüldü. Rengârenk giyinmenin önemine değinen birçok kişi, ip atlama, salıncakta sallanma, mani söyleme gibi çeşitli etkinlikler yaptı. Yakılan ateşlerin üzerinden atlama da kutlama eğlenceleri arasında yer aldı. Baharın habercisi, bitkilere can veren, zorda, darda kalanlara yardım edilen Hıdırellez'de yeryüzünün yeşillendiğine, bolluk ve bereket geldiğine inanılıyor, böylece bayram havasında kutlanıyor. Gazetemiz olarak Hıdırellez’in, dünyaya barış ve geçim kaynaklarında bolluk, bereket getirmesini temenni ederiz. (Esra Oğuzkağan Özkan)