Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
14 Nisan, 2021 19:09 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Vaka Sayısında Artış

Karabük’te son yedi gün içinde koronavirüsten ölenlerin sayısı 8’e yükseldi. Bu ölümlerle birlikte 17 Mart 2020 tarihinden bu yana İl genelinde ölenlerin sayısı 260’a yükseldi. Ülke genelinden yeniden artış gösteren koronavirüs vakalarının en yoğun İllerden biri olan Karabük’te, bugüne kadarki pozitifli vaka sayısı 23 bin 300’ü aştı. Günlük ortalama 100’üğn üzerinde pozitif vakaların çıktığı Karabük genelinde son bir haftada koronavirüsten ölenlerin sayısı ise 8 oldu. Karabük’te ilk testin yapıldığı günden bugüne toplan 105 bin 380 koronavirüs testi yapıldı. Yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 80’e yükseldi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 10:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

10 yaşındaki Ravza’dan kekik özlü biyokumaş

DÜZCE (İHA) – Düzce’de 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, yaptığı proje ile böcekleri uzaklaştırmasının yanı sıra sıhhat alanında da yarar sağlayan kekik bitkisinin özünü kullanarak kumaş üretti. Yaptığı bu çalışma ile TÜBİTAK müsabakasına katılan minik kaşif, 3’üncü oldu.
Düzce Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim alan 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, Fen Bilimleri dersinde yaptığı çalışma sırasında kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini keşfetti. Mikropları öldürme özelliği bulunan kekik bitkisinin farklı alanlarda nasıl kullanılabileceği üzerine araştırma yapan Ravza Sevikoğlu, çalışmalarına başladı.
Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde danışman öğretmeni Emine Sarı’dan da takviye alan Ravza, "Kekik Özlü Biyokumaşla Yeşil Dokunuş" isimli projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, kekik bitkisinin özünden antimikrobiyal kumaş üretmeye başladı. İçeriği sayesinde hastanelerde, paketlemede ve hijyen gerektiren ortamlarda kullanılabilecek kumaş için uzun mühlet çalışan 10 yaşındaki kaşif ve danışman öğretmeni Emine Sarı, projelerini tamamlayarak TÜBİTAK Bölge Yarışması’na gönderdi. Yapılan kıymetlendirme sonucunda Ravza Sevikoğlu’nun çalışması, Kimya alanında 3’üncülük mükafatına layık görüldü.

"Doğaya ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş türü"
Ravza Sevikoğlu, yaptığı çalışma hakkında bilgiler vererek, "Proje fikrim, Fen Bilimleri dersinde biyoplastik üzerine yaptığım bir araştırmada kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini fark etmemle ortaya çıktı. Sonrasında da bu projeyi yaptık ve TÜBİTAK için denemeleri gönderdik. Kumaşlarımız tabiatta çözünebilen, tabiata ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş tipi. Bulduğumuz kumaş her alanda kullanılabilir. Bilhassa hijyen, sıhhat alanlarında ve hastanede paketleme alanlarında kullanılmasını düşünüyoruz" dedi.

"Özgüvenli yetişmesi için çabalıyoruz"
Baba Samet Sevikoğlu ise kızının başarısıyla gurur duyduklarını belirterek, her vakit ona takviye olmaya çalıştıklarını söyledi. Sevikoğlu, "Çok duygulandık, gurur duyduk. Meskende de daima bize sorular soruyor. Projeler de yapıyor, farklı fikirler ortaya çıkarmaya çalışan bir çocuk. Özgüveninin yerinde olması için gerekli dayanağı sağlamaya çalışıyoruz. Kendisini tabir etmesine müsaade veriyoruz, vakit ayırmaya, daima irtibat halinde olmaya çalışıyoruz. Bağlantı araçlarının düzgün kullanmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi ise Ravza Sevikoğlu’nun icadı olan Kekik Özlü Biyokumaş için patent başvurusu çalışmalarına başladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.