Kastamonu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen "Ulusal İklim Vizyonu Zirvesi"nde iklim değişikliğinin tesirleri ele alındı.
Kastamonu Üniversitesi tarafından düzenlenen "Ulusal İklim Vizyonu Zirvesi", Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirildi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklediği tepe, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Cide Belediyesi başta olmak üzere çeşitli kurumların iş birliğiyle düzenlendi. İklim değişikliğiyle gayrete yönelik siyasetler, sürdürülebilir etraf tahlilleri ve gençlerin iklim vizyonu üzere bahislerinin ele alındığı aktifliğe Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekçi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
"İklim değişikliğinin toplumsal ve ekonomik tesirleri giderek derinleşiyor"
Zirvede konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, "İklim krizi, dünyanın her tarafından tesirleri derinden hissediliyor. Yakın vakitte farklı coğrafyalarda seller oldu. Kış mevsiminde Kaliforniya’da, hatta Güney Kore’de orman yangınları meydana geldi. Önümüzdeki devir sıcakların artacak olacağı bir devir, kuraklık ve çok sıcaklara bağlı olarak hem ziraî noktada yaşanacak sorunlar hem kimi bölgelerde ani yağışlar sonucunda meydana gelen sel ve su baskınları, orman ekosistemlerini, maki ekosistemlerini, çayır ekosistemlerini etkileyen orman yangınlarının tamamını değerlendirdiğimizde iklim krizinin yakından yansımalarıdır. İklim krizi dediğimiz bu global kriz kavramıyla tüm beşerler bir gayret içerisinde. Bu uğraş toplumların tek başına yapabileceği bir uğraştan çıkıp birlikte yapabilme, birlikte üretme kavramını da beraberinde mecburî hale getirdi" dedi.
Ormancılık ve tabiat turizmi alanında yaptıkları akademik ve uygulamalı çalışmalarla etraf dostu kalkınma maksatlarına çözün sunmayı temel öncelikli gaye olarak gördüklerini belirten Prof. Dr. Küçük, "Bu projeyle gençlerin iklim krizine etkin iştirakini destekledik. Sürdürülebilir bir gelecek için yalnızca bilgi üretmek değil, tıpkı vakitte sorumlu olan bir üniversite savımızı bir kere daha ortaya koymuş bulunuyoruz. Üniversiteler yalnızca bilim üretme merkezleri değil, birebir vakitte toplumsal sorunlara karşı ki iklim değişikliği bunlardan en kıymetlisidir. Bu problemlere karşı tahlil üreten, bölgesel ve ulusal kalkınmaya tesir eden ortak akılı teşvik eden, geleceğe dair umutları besleyen kurumlardır. İklim krizinin her geçen gün derinleştiği bu çağda genç nesillerin bilgi ile şuurla ve sorumluluk hissiyle donatılması geleceğimiz açısından en büyük garantilerden birisidir. Bu doğrultuda üniversitemiz, yalnızca akademik başarılarıyla değil, çevresel hassaslığı yüksek bireyler yetiştirme gayretiyle da örnek olmayı sürdürmektedir. Bu dorukta gençlerimizin oluşturduğu tematik kümeler aracılığıyla; iklim eğitimi, afet idaresi, teknoloji ve girişimcilik, sürdürülebilir şehircilik ve mahallî iklim hareketi üzere alanlarda bedelli teklifler paylaşılacak" diye konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, yapay zeka üzere bilimsel bilgileri, yenilikçi teknolojilerle, sürdürülebilir siyasetlerle tartışarak gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için somut adımlar
atmayı hedeflediklerini söyledi.
"Türkiye, iklim krizini an ağır yaşayacak ülkelerden biri"
Çevre ve iklim temelli teşebbüslerin sırf bilimsel seviyede değil, toplumsal farkındalık boyutunda da desteklenmesi gerektiğini belirten Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci ise, "Akdeniz neslinde yer alan Türkiye, iklim krizini an ağır yaşayacak ülkelerden biri. Devletimizin başka ülkelerden çok daha evvel harekete geçmesi elbette ülkemiz ismine bir umut. Paris İklim Anlaşması’nı onayladık ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma amacımızı açıkladık. Bu amaca ulaşmak için adil, kapsayıcı ve bilim temelli çaba içindeyiz. Bu toplantı da aslında bu amacın desteklerinden, modüllerinden, eserlerinden biri" biçiminde konuştu.
Kuraklık artarken bir yandan da sel baskınlarının arttığını söyleyen Ekmekci, iklim değişikliğiyle uğraşta mahallî planların hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.
Zirvede konuşan Öğretim Vazifelisi Dr. Berkan Güngör de, iklim krizinin, artık ömrün içinde olan bir gerçeklik olduğuna dikkat çekti. Açılış konuşmalarının akabinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Erdem, "İklim Krizi ve Yeni Toplumsal Hareketler" başlığı ismi altında sunum gerçekleştirdi.