KBÜ Akademi ve İdari Personeli İftarda Buluştu

blank
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
26 Haziran, 2015 10:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Karabük Üniversitesi Akademik ve İdari Personeli, Rektör Prof. Dr. Refik Polat’ın ev sahipliğini yaptığı iftar yemeğinde bir araya geldi. Sosyal Tesis ve Öğrenci Yaşam Merkezinde düzenlenen iftar yemeğine; Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Kurucu Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Dekanlar, Müdürler, Akademik ve İdari Personel katıldı. Rektör Prof. Dr. Refik Polat, iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, “8 yıl önce başlayan ‘Biz Karabük Üniversiteliler’ ruhuyla bu günde yolumuza devam etmekteyiz. Çalışanlarımızı bu manevi atmosferde bir arada toplamak istedik. Bu Sosyal Tesis ve Öğrenci Yaşam Merkezimizin kazanılmasında emeği geçen Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a teşekkür ediyorum” dedi. Kurucu Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, “Tutmuş olduğunuz oruçları, yapmış olduğunuz ibadetlerin kabul olmasını niyaz ediyorum. Sizleri bugün bu modern tesislerde bir arada mutlu bir şekilde görmek gerçekten beni ziyadesi ile memnun etti. Bu mutluluğumuzun daim olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Safranbolu’da Sandıklar Açılıyor

Safranbolu’nun köklü düğün gelenekleri, “Safranbolu Düğün Evi” müzesi ile gün yüzüne çıkıyor.

blank
blank
Halil Kızılyer tarafından
04 Şubat, 2025 19:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin öncülüğünde ve Küratör Selmin Kangal’ın koordinasyonunda hayata geçirilen proje ile Cumhuriyet dönemiyle şekillenen Safranbolu düğün geleneklerinin kayıt altına alınarak yaşatılacağı belirtildi.

Tarihi Çarşı bölgesinde bulunan Müderrisler Evi'nde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak müzede, Safranbolu'ya özgü düğün öncesi ve sonrası gelenekler sergilenecek. Kız isteme, söz ve nişan törenleri, gelin hamamı, kına gecesi, oğlan evinde düğün hazırlıkları ve gelin alma gibi ritüeller, müzede özel alanlarda tanıtılacak. Ayrıca düğün manileri, türküler ve inançlara ilişkin materyaller de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Müzede, bindallı ve göynek gibi geleneksel kıyafetlerden çeyiz sandıklarına, düğünlerde kullanılan müzik aletlerinden bakır mutfak eşyalarına kadar birçok tarihi obje sergilenecek. Safranbolulu kadınlar, sandıklarında sakladıkları düğün ve kına elbiselerini, tefebaş, ferace, dantelli yatak örtüleri ve tarak gibi eşyaları müzeye bağışlayarak kültürel mirasın yaşatılmasına katkı sunacak.

Proje kapsamında Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Köse, “Ülkemizde bir ilk olacak düğün müzesi bizi heyecanlandırıyor. Safranbolu’nun müzecilik alanında eksik kaldığını düşündüğümüz için bu projeyi hayata geçiriyoruz” diyerek tüm Safranbolulu kadınları projeye destek olmaya davet etti.

Bağış yapmak isteyenler, Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne başvurarak, kendilerine verilecek bağış belgesi karşılığında eşyalarını teslim edebilecek. Toplantıya katılan Safranbolulu kadınlar, projeye destek vereceklerini belirtti.

Düğün Evi Müzesi Organizasyon Komitesi’nde Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Küratör Selmin Kangal, Tarihçi-Yazar Mehmet Kütükçüoğlu, Emekli İtfaiye Müdürü Mehmet Gökçü ve Fatma Toker yer alıyor. Toplantıda, Ayşen Aycan tarafından sunulan ve Öğretmen Nezihe Aycan Kadıoğlu’na ait olan Safranbolu düğün notları, müzenin ilk bağışları arasında yer aldı.

Proje kapsamında Safranbolulu kadınlar, evlerinde ziyaret edilerek düğün anıları ve gelenekleri kayıt altına alınacak. Böylece yüzyıllardır süregelen düğün kültürü, tarihin tozlu raflarında kalmayıp Safranbolu Düğün Evi Müzesi’nde yaşatılacak.

blank
blank
blank

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.