blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Temmuz, 2025 10:22 tarihinde yayınlandı

Özellikle bayanlar bu hatayı daha çok yapıyor

Özel İmperial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Aşık, günlük hayatta yapılan kolay kusurların omurga sıhhati üzerinde önemli tesirler oluşturabileceğine dikkat çekerek, bilhassa yanlış duruş, çantanın tek omuzda taşınması, kusurlu hareketler ve bilinçsiz yapılan sporların omurga eğriliklerine neden olabileceğini belirtti.
Kadınlarda sıkça görülen tek omuzda çanta taşıma alışkanlığının omurgada vakitle eğriliklere yol açtığını vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Aşık, "Çantanın tartısı çok değerli değil. Bir kilo, hatta yarım kilo bile olsa çantanın düşmemesi için omuzun üst kaldırılması gerekiyor. Bu durum uzun vadede sırt bölgesinde postür bozukluklarına neden olabilir" dedi.
Masa başında çalışanlarda da benzeri riskler kelam konusu olduğuna dikkat çeken Dr. Aşık, "Yanlış duruş, çantanın yanlış halde taşınması, kusurlu hareketler yahut bilinçsiz yapılan sporlar; bedenin bir tarafındaki kasları fazla çalıştırarak omurga eğriliklerine neden olabiliyor. Bilhassa bayanlarda sıkça karşılaştığımız tek omuzda çanta taşıma alışkanlığı bu duruma örnektir. Çantanın yükü çok kıymetli değil; bir kilo, hatta yarım kilo bile olsa çantanın düşmemesi için omuzun üst kaldırılması vakitle sırt bölgesinde eğriliklere yol açabiliyor. Bu cins postür bozukluklarına, masa başında çalışanlarda, bilhassa bankacılar üzere daima oturarak çalışan şahıslarda sıkça rastlıyoruz. Kişi karşısındaki müşteriyle yüz yüze dururken, yanda bulunan bilgisayar monitörüne dönerek çalışmak zorunda kalıyor. Bu da daima eğri durmaya ve vakitle skolyoz ya da kifoz üzere omurga meselelerinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Tıpkı formda çocuklarda da cep telefonu, tablet üzere aygıtlarla uzun müddet ilgilenirken sergiledikleri olağandışı duruşlar bu tıp rahatsızlıkların gelişmesine taban hazırlayabiliyor" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Temmuz, 2025 10:22 tarihinde yayınlandı

Giresun’un son hallaç ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Giresun’da "pamuk ve yün kabartmacılığı" olarak bilinen klâsik hallaçlık mesleğinin son temsilcilerinden biri olan 67 yaşındaki Bilal Yayla, 14 yaşında başladığı mesleğini yarım asrı aşkın müddettir sürdürüyor. Yayla, vakitle unutulan mesleğin son yıllarda yün ve pamuğa dönüşle yine canlansa da yetişen ustanın da kalmadığını söyledi.
Mesleği "Bırakmak istesem de meslek beni bırakmadı" diyen Bilal Yayla, mesleğe küçük yaşta başladığını belirterek, "Altmış yedi yaşındayım. 14 yaşında başladım bu işe. Babam beni okutmadı, yorgancıya çırak verdi. Ben bırakmak istedim lakin meslek beni bırakmadı. Hâlâ devam ediyorum. Allah razı olsun, nasibimiz bu formda geldi" dedi.

Meslek klâsik olsa da teknolojiden faydalanılıyor
Eskiden el ile yapılan hallaçlık işlerinin artık makine yardımıyla kolaylaştığını lisana getiren Yayla, mesleğin geleceği konusunda ise telaşlarını lisana getirerek,"Eskiden elde hallaçlıyorduk, artık makinesi çıktı, işimiz kolaylaştı. Ancak çırak yetişmiyor. Bizden sonra kimse yok. ‘Hocam beni yetiştirin, bu işi öğreneyim, ekmek yerim’ diyen yok. Biz kaldık sadece" diyerek mesleğin unutulma tehlikesine dikkat çekti.

Yün ve pamuk yorgan daha sağlıklı
Bilal Yayla, pamuk ve yün yorganların sıhhate yararlarına da dikkat çekerek, "Yün yorganlar kışın sıcak, yazın serin fiyat. Ayrıyeten yün yorganlar yorgunluğu da alır. Günümüzde beşerler ne kadar uyursa uyusun hala yorgun ve uykusunu alamıyorsa bunun esas nedeni yatak ve yorganların yün olmayışıdır. Yün yatak ve yorganda yatanlar daha dinç ve sağlıklıdır. Yalnızca yaz periyotlarında yünü boşaltıp hallaçlayıp yine doldurmak gerekiyor. Bu da bizim işimiz oluyor" dedi.
Ortopedik yataklar ve elyaf yorganların yaygınlaşmasının işlerini olumsuz etkilediğini de vurgulayan Yayla, son yıllarda yün ve pamuklu eserlere yine bir yöneliş olduğunu, bunun da mesleği ayakta tuttuğunu söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.