Türkiye’de bu yıl en yüksek fındık rekoltesinin beklendiği Samsun’da orta nesil tarlalarda fındık hasadı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, en uygun hasat sisteminin kısımların silkelenerek fındıkların bekletilmeden yerden toplanması olduğunu vurguladı.
Karadeniz’de fındık hasadı her yıl iklim koşullarına bağlı olarak ağustos ayının birinci yarısında başlarken, Fındık Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Kurulu 2025 yılı Samsun ili için; orta nesilde 9-16 Ağustos, kıyı jenerasyonunda 16-23 Ağustos, yüksek nesilde ise 23-30 Ağustos tarihlerini belirledi.
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yerden toplamaya uygun olmayan bahçelerde koldan elle toplamanın dikkatle yapılması gerektiği belirtilerek, “Sıyırma formülü kullanılmamalı, kısım ve tomurcuklara ziyan verilmemelidir. File tekniği, personellik maliyetlerini düşürürken eserin toprakla temasını da azaltarak kaliteyi artırmaktadır” denildi.
Toplanan fındıkların naylon çuvallara konmaması, jüt yahut fileli çuvalların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada; harman yerlerinin beton ve hafif meyilli olması, fındıkların 10-15 cm kalınlığında serilerek kurutulması, nem oranının kabuklu fındıkta yüzde 12, iç fındıkta yüzde 6’yı geçmemesi gerektiği tabir edildi. Ayrıyeten depolamada serin, kuru ve havalandırılabilir alanların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.
Hasat olgunluğundan evvel toplanan ve düzgün kurutulmayan fındıkların kızışma, acılaşma, küflenme ve aflatoksin riskine yol açabileceği ihtarında bulunuldu. Samsun’daki fındık bahçelerinde ziyan veren kahverengi kokarca ile çabanın hasada kadar süreceği, ruhsatlı bitki müdafaa eserleri kullanılması ve ilaçlama ile hasat ortasında bekleme müddetine uyulmasının ehemmiyet taşıdığı kaydedildi.
Samsun Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Kemal Yılmaz, “Belirlenen tarihlere uyulup, hasat, harman ve depolama süreçleri tekniğine uygun yapıldığında kaliteli ve aflatoksinsiz eser elde etmek mümkün olacaktır” dedi.


25
