Yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlatan İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 4 katlı veya daha yüksek binalarda yangın tüplerinin, her 25 metrede bir yerleştirilmesi, bu tüplerin yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunması gerektiğini kaydetti.
Yangın söndürme tüplerinden kaçış yollarına kadar birçok kritik detaya dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli.” diye konuştu.
4 katlı ve üzeri binalarda yangın önlemlerin zorunlu olduğunu ifade eden Dr. Uçan, “Yangın anında tüm bu sistemlerin eksiksiz çalışması şart.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlattı.
Koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir
Bir binada yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Öncelikle, 4 katlı veya daha yüksek binalarda alınması gereken yangın önlemlerine bir örnek üzerinden bakalım. İlk olarak, binalarda yangın tüplerinin bulunması gerekiyor. Yangın tüpleri, her 25 metrede bir yerleştirilmelidir. Bu tüpler, yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunmalıdır ve düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Eğer koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir. Bu durum, binanın büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.” dedi.
Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gerekli
Yangın merdivenlerinin önemine dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Binanın büyüklüğüne bağlı olarak bu sayı artabilir; örneğin, bazı binalarda üç yangın merdiveni bulunabilir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli. Bir binaya, otele ya da hastaneye gittiğimizde bu tür bilgilendirmeleri mutlaka incelemeliyiz. Bu bilgiler, yangın anında nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz açısından oldukça önemlidir.” diye konuştu.
Acil yardım butonu ve yangın dolabı bulunmalı!
Acil durum butonuna da dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şöyle devam etti:
“Bu buton kırılarak yangın başladığına dair uyarı verilmeli. Bu uyarı, yüksek sesle duyulabilir ve böylece hızlı bir şekilde harekete geçilmiş olur. Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri de olay anında, özellikle karanlıkta, bu tür talimatları okumanın mümkün olmaması. Acil çıkış ışığı olmalı ve elektrikler kesildiği anda akü, jeneratör, batarya…gibi sistemlerle beslenerek çıkış yönünü göstermeli. Binalarda yangın dolabı bulunmalı. Yangın dolabının içinde genellikle 25 metre uzunluğunda bir alana erişim sağlayan hortum olmalı.”
Yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya konulmamalı
Yangın merdivenlerinin kapısının kilitli olmamasının önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın merdivenleri binanın dışında çelikten yapılmış olabilir ya da içeride konumlandırılmış olabilir. Bu merdivenler, acil durumlarda insanların tahliye edilmesi için çok önemlidir. Ancak ne yazık ki apartmanlarda yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya koyuluyor. Bu kesinlikle yapılmamalıdır. Yangın planının uygulandığı bu alanlar tamamen boş bırakılmalıdır, çünkü kaçış anında bu eşyalar ciddi engeller oluşturabilir. Ayrıca her katta, o katın kaçıncı kat olduğunu belirten bir işaret bulunmalıdır.” dedi.
Fıskiye sistemleri ve duman dedektörleri erken müdahale için kritik!
Normal apartmanlarda sprink (fıskiye) sistemlerinin gerekmeyebileceğini ancak birçok kişinin bulunduğu binalarda sprinklerin de olması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın anında alarm devreye girdiğinde ya da duman algılandığında bu sistemler otomatik olarak çalışır. İçlerindeki cam bir güvenlik mekanizmasıyla kırılır ve su püskürterek yangını bastırır. Bu sayede yangının yayılması önlenmiş olur. Bu sistemler, yangın güvenliği açısından oldukça önemlidir. Duman dedektörü de olmalıdır. Bu dedektörler, dumanı algıladığı anda alarm veriyor ve sistem devreye giriyor. Bu da yangın anında erken müdahale için kritik bir role sahip.” şeklinde konuştu.
Düzenli kontrol ve bakım şart!
Yangın pompasının aylık olarak test edilmesi ve yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmesi, yangın algılama sisitemlerinde duman ve ısı sensörlerinin 6 ayda bir kontrol edilmesi ve gerektiğinde kalibrasyon yapılması, yangın alarm panosunun da aylık olarak kontrol edilerek sistemin çalışır durumda olduğunun raporlanması gerektiğini de kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, sprink sistemlerinin yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilerek test edilmesi gerektiğini ve kaçış yolları ile merdivenlerin de haftalık olarak denetlenmesi, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmasının önemini vurguladı.
Jeneratör devreye girerek yangın pompaları hemen çalışmalı!
Yangına müdahalede yangın pompalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Uçan, “Yangın söndürme ve elektrik kesintisi durumunda hızlıca jeneratör devreye giriyor. Pompa fıskiyelerden yangın alanına su püskürtüyor. Elektriğin kesilmesiyle sistemin çalışmaması söz konusu olmamalı. Elektrikli jeneratörü yedekleyen dizel yakıtlı sistemler olmalı. Zaten yangın anında güvenlik protokolleri gereği elektrikler otomatik olarak kesiliyor. Elektrik kesildiği anda jeneratör devreye giriyor ve yangın pompaları hemen çalışmaya başlıyor. Büyük binalarda çok büyük su depoları bulunuyor. Bu depolarda yangın durumunda kullanılmak üzere özel bir alan var. Depolardaki su tamamen bitse bile, yangına özel ayrılan su miktarı bu durumu telafi ediyor. Bu sistemler, suyun kesintisiz bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Sprink sistemi çalışmaya başladığında, yangını bastırmak için su püskürtüyor. Ayrıca itfaiye ekipleri geldiğinde bu sistemler, itfaiyeye de destek sağlıyor.” dedi.
Tatbikatlar önemli!
Dr. Uçan belirli periyotlarda tatbikatların da çok önemli olduğunu söyledi ve sistem denetim periyotlarını şu şekilde ifade etti:
Sprink Sistemleri:
Sprink sistemleri yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilmeli ve test edilmelidir.
Yangın Pompa Grubu:
Yangın pompaları aylık olarak test edilmeli, yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmeli.
Yangın Algılama Sistemi:
Duman ve ısı sensörleri 6 ayda 1 kontrol edilmeli ve gerektiğinde kalibrasyon yapılmalı. Yangın alarm panosu, aylık olarak kontrol edilmeli, sistemin çalışır durumda olduğu raporlanmalı.
Kaçış Yolları ve Merdivenleri:
Haftalık olarak denetlenmeli, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmalıdır.
Gönderen
•CHP ile MHP niye ittifak yapıp öyle girmediler seçimlere. İttifak yapsalardı seçmenlerinin kafaları da böyle karışmaz, birbirleri ile uğraşmazlardı….
tonyukuk
•yazdıklarımı yanlış anlayan CHP li arkadaşım; öncelikle sizin yanlış anlamanıza sebebiyet verdiğim için özür diliyorum.Mustafa Kemal’in kurduğu bir partiye ve ona gönül verenlere hakaret etmek hiç kimsenin haddine değil.Muhalefet rumuzuyla yazan arkadaşım benim ne dediğimi anlamış,Olay CHP MHP meselesi değil, olay AKP ye en yakın olan partiyi destekleme meselesi. Nitekim saylar aklı sıra şark kurnazlığı yapıp, Karabükte AKP nin en yakın rakibi olan MHP yi alt edebilmek için CHP 2. parti diyerek algı operasyonuyla MHP oylarını CHP ye kaydırmaya çalışıyor.Bunu anlatmaya çalıştım. Yıllarca MHP ye oy vermiş biri olarak; CHP nin oylarının AKP ye daha yakın olduğunu gördüğüm anda oyumu seve seve CHP ye veririm. Aslında 7 haziran seçimleri muhalefet partileri için bir şans; çünkü oy yüzdeleri belli, yöresel bazda AKP ye en yakın çıkan partiyi CHPlisi,MHPlisi kendi siyasi görüşünü bir yana bırakarak desteklemiş olsa bugün AKP muhalefete düşer. anlatmak istediğim buydu sevgili CHP li arkadaşım, yanlış ifade ettiysem tekrar özür dilerim.
MUHALEFET
•Tebrik ederim Tonyükük kardeşim, yorumun 10 numara. Aynı çıkışı, benim kendini Kaf Dağında gören CHP’li kardeşlerim 7 Haziranda da yaptılar. İnanın az daha CHP’ye oy veriyordum, seçim sonrası da sorduğumda “yanılmışız” dediler. Çünkü AKP zihniyetine ders verme meselesi var ortada. Şimdi ne değişti de CHP’ye oy verilecek.
MHP’nin 4 şartına kimin itirazı var? 4 madde şartı nedir? Toplumu rahatlatacak 4 madde neden kabul edilmiyor. AKP’ye bunu sorsanıza!
Karabük’te Rafet Vergili korkusu sarmış AKP’yi. Türkiye genelinde CHP, ama burası Karabük.
Eğer olur da AKP 2-0 yapar, tek sorumlusu seçmeni yanıltan CHP olur. Çünkü net bir şekilde Rafet Vergili ve ekibi sallıyor sevgili Büyüğümüzü ve ekibini. Bu yazımı da arşiv yapıp sizinle paylaşacağım.
Diyebilirsiniz ki, herkes neden AKP’ye karşı sağcısı ve solcusu birleşiyor.
Onu da siz düşünün AKP, neden bu milleti kendinize düşman ettiniz?
Sayın Saylar öyle olsa, hiç der mi? Neden diyor acaba? onu da siz düşünün CHP.
SEN SALAK DEYİLSİN CHP LİLERMİ SALAK
•TONYUKUK EFENDİ SEN SALAK DEYİLSİN CHP YE OY VERMEZSİN NE KADAR ZEKİ OLDUGUN YAZINDAN BELLİ.DEMEK CHP LİLER SALAK MHP ADAYLARINA OY VERİYOLAR ÖYLEMİ.İYİ HATIRLATTIN BE TONYUKUK BUNDAN SONRA ALIRSINIZ KOL SAATİNİ CHP LİLER SİZE OY VERİRKEN İYİ SİZ CHP YE OY VERİRKEN SALAKMI OLUYOSUNUZ TONYUKUK EFENDİ.
tonyukuk
•Saylar, milletin zekasıyla aklı sıra alay ediyor, kendi tabanının zekasıyla diğerlerini karıştırma. Bırak bu ucuz algı operasyonlarını. Bende salağım ya; sen öyle söyledin diye gider oyum boşa gitmesin diye MHP yerine CHP ye veririm.Senin ekmeğine yağ sürerim; öylemi saylar.Bu siyaset nasıl birşey ya; insanı tüm insani vasıflarından uzaklaştırıyor. Biraz ilkeli,doğru,dürüst olmak çokmu zor.Gerçi böyle olunca adamı siyasette barındırmıyorlar.Saylar da ilk geldiğinde diğer partilere dostluk mesajı gönderiyordu, siyasi görüşler önemli değil herşey karabük için diyordu. Baktı bu dürüstçe,dostça söylemi para etmedi hatta birileri tarafından kulağı çekildi,oda mecburen Türkiye siyasetçisi vasfına büründü.Neyse saylar; sen 1 kasımda 1 milletvekili çıkarırsan öpte başına koy, hiç 2. için uğraşmayın.Dua ette CHP liler MHP ye oy vermesin.