Sinop’un Durağan ilçesinde, Yağbasan ve Çaltucak köyleri sonlarında bulunan 520 hektarlık ormanlık alandaki 80 bin adet yabani zeytin ağacı (delice), aşılanarak üretime kazandırılıyor. Proje kapsamında 4 yıl içinde bu ağaçlardan randıman alınması ve kırsal kalkınmaya katkı sağlanması hedefleniyor.
Sinop’un son yıllarda iklim değişikliği ve baraj tesirleriyle birlikte Akdeniz iklim özellikleri göstermeye başlaması, zeytin tarımı için nispi bir avantaj oluşturdu. Bu kapsamda, tabiatta tabiatıyla yetişen ve bugüne kadar ekonomik bir kıymet taşımayan delice zeytin ağaçları, aşılanarak zeytin üretiminde kullanılacak hale getiriliyor.
Zeytin, kırsala umut olacak
Projenin tamamlanmasıyla birlikte, aşılanan ağaçlar 4 yıl içinde meyve vermeye başlayacak. Bu süreçten sonra, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 12. unsuru kapsamında, zeytin ağaçlarının meyveleri gelir getirici cins olarak orman köylülerine tahsis edilecek. Böylelikle hem bölge iktisadına katma kıymet sağlanacak hem de kırsal kesitteki göçün önüne geçilmesi hedeflenecek.
Kurumlar el ele verdi
Sinop Valiliği uyumunda yürütülen projeye Durağan Kaymakamlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü, köy muhtarlıkları ve özel kesim temsilcileri takviye veriyor. Proje, zeytincilik kesiminde kamu-özel iş birliğinin örneklerinden biri olmayı amaçlıyor.
Sinop’un zeytin tarımı potansiyelini ortaya çıkarmayı hedefleyen proje, atıl durumdaki doğal kaynakların değerlendirilmesiyle kırsal kalkınma siyasetlerine somut katkı sağlayacak.