Sinop’ta yalnız başına dolaşan bir çakal, vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
Akliman mevkisinde arabalarıyla gezintiye çıkan vatandaşlar, yol kenarında yalnız başına dolaşan bir çakalla karşılaştı. O anları cep telefonu kamerasıyla kaydeden vatandaşlardan biri, çakala ıslık çaldı. Islık sesiyle paniğe kapılan çakal, bir müddet tereddüt ettikten sonra süratle bölgeden uzaklaşarak karanlıklara karıştı.
Dış kabuğunun üstünde duran asırlık çınar ağacı görenleri şaşkına çeviriyor
Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alan ve gövdesi yandıktan sonra dış kabuğu üzerinde hayata tutunan tescilli asırlık çınar ağacı, görenleri hayrete düşürüyor. Dışarıdan bakıldığında içi büsbütün boş olan ve yalnızca dış kabukla ayakta kalan çınar ağacı, üst kollarındaki yeşilliklerle tabiata tutunmaya devam ediyor.
1894’te yapılan Yalı Cami ile yaşıt
Yalı Cami’nin inşa edildiği 1894 yılından sonra büyümeye başladığı varsayım edilen çınar ağacı, Buğday Pazarı mevkisinde vatandaşların dinlenme noktası haline gelmişti. Gövdesi bir müddet evvel yandığı öğrenilen ağaç, sadece dış kabuğu üzerinde ayakta kalmayı başardı.
"Hayret verici bir durum"
Ağacı birinci defa gören İstek Dikmen, "Ağacın kurumuş gövdesi içimi burktu lakin üst kollarının yeşil olduğunu görünce gözlerime inanamadım. Hayrat verici bir durum. Daha evvel bu türlü bir şey görmedim" dedi.
Koruma altında, kurtarılabilir mi?
Bülent Petek isimli vatandaş ise ağacın bir periyot çok görkemli olduğunu söz ederek, "Yandıktan sonra bu halini aldı. Artık hasta bir ağaç. Yıkılma riski var ama Anıtlar Kurulu tarafından muhafaza altına alındı. Gerekli müdahale yapılırsa kurtarılabilir" diye konuştu.
Asırlık ağacın eski yıllarda çok görkemli olduğunu söz eden öteki etraf esnafı da gövdesi yanan çınarın tekrar de yeşil kalarak etrafa hoşluk kattığını vurguladı.
Tescilli 20 anıt ağaçtan biri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Samsun genelindeki 20 anıt ağaçtan biri olarak tescillenen çınar ağacı, 1985 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Muhafaza Kurulu’nun kararıyla muhafaza altına alındı. Bakanlığın kayıtlarında, ağacın gövdesi yanmadan evvelki görkemli haline dair fotoğraf ve bilgiler de yer alıyor.