blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Temmuz, 2025 12:47 tarihinde yayınlandı

Zile’nin tarihini değiştirecek keşif

Tokat’ın Zile ilçesinde kaçak hafriyatta ortaya çıkan mozaik, kentin Roma devrine uzanan kadim geçmişine ışık tutuyor.

Tokat’ın tarihine ışık tutan yeni bir arkeolojik bulgu, kentin kadim geçmişine dair değerli ipuçları sunuyor. Zile ilçesinde yapılan kaçak hafriyatlar sonucu gün yüzüne çıkan bir mozaik, uzmanlar tarafından Roma periyoduna ilişkin kamu binası kalıntısı olarak bedellendiriliyor. Hititler ve Frigler’den başlayarak birçok medeniyete konut sahipliği yapan Tokat, 900 bin yıllık yerleşim geçmişiyle Anadolu’nun en esaslı kentlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Kentteki kimi alanlarda yapılan hafriyatlarda binlerce yıllık yapıtlara rastlanmıştı. Son olarak Zile’de ortaya çıkan mozaik de Roma periyoduna dair değerli bir bulgu olarak öne çıktı. Uzman değerlendirmelerine nazaran mozaikte kullanılan yeşil, sarı, mavi ve beyaz renkli işlemeler ile üzerindeki yazıda geçen "bolluk, rahmet, refah ve huzur" sözleri, bu alanın kamusal bir yapı olduğunu düşündürüyor. Yapılan kurtarma hafriyatı çalışmalarında bulunan mozaiğin tente ve muşamba ile kapatılması dikkatlerden kaçmadı.

"Roma devrinde bu cins mozaikleri kamusal alanlarda görüyoruz"
Mozaik hakkında bilgiler veren Yağıbasan Medresesi Türk İslam Bilim Tarihi Müzesi vazifelisi arkeolog Halis Alıcı; "Tokat’ın geçmişine baktığımızda Hititler, Frigler burada yerleşimlerde bulunmuşlar. Yerleşim açısından baktığımızda sonrasında Roma da buraya geliyor. Birçok kavmin yerleşim yaptığı kadim bir coğrafya olduğu için 900 bin yıllık bir yerleşim yerinden bahsediyoruz. Hasebiyle birçok kavme ilişkin buluntu ve kalıntıları biliyoruz. Erbaa Horoztepe olsun, Maşat höyük olsun. Buralarda yapılan çalışmalarda binlerce yıllık kalıntıları bulmuştuk. Bunun ardından değerlendirdiğimizde Zile’de de kaçak hafriyat sonucunda ortaya çıkan mozaiği ele aldığımız vakit tekrar Roma periyoduna hoş bir atıfta bulunuyor. Burayı da baz aldığımızda yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen imgelerden gördüğüm kadarıyla kendi uzmanlığıma nazaran şöyle değerlendirebilirim. Kamu binasına ilişkin bir alan olduğunu düşünebiliriz. Genelde bu tıp mozaik fotoğrafları kamu binalarında kullanılır. Tekrar bu mozaik fotoğrafın üzerinde bulunan yazıda bolluk, rahmet, refah ve huzur manalarında kullanılıyor. Mozaiği renkler açısından değerlendirdiğimizde de yeşil, sarı, mavi ve beyaz renklerinde seramik üzere işlemeler yapılmış. Bunlar da bize orta ve geç Roma yani milattan evvel 400’ler ve sonrasına götürüyor. Roma’da asker alım merkezleri, sıhhat tesisleri, siyasetçilerin toplandığı birtakım tesisler, lokaller ve bunun yanı sıra halkın sık sık kullandığı Pazar yerleri, meydanlar, çarşılar üzere günümüz tabiriyle kamusal alan olarak nitelendirebileceğimiz alanların tamamında bu cins mozaikleri görüyoruz. Bunun yanı sıra birtakım kıymetli bireylerin, devlet saraylarının ya da komut kademesindeki değerli senatörlerin, değerli kumandanların saraylarının kabul salonlarında da bu çeşit mozaikleri görüyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Temmuz, 2025 12:47 tarihinde yayınlandı

Canik Belediyesi’nden “Macera Parkı” açıklaması: “Doğaya zarar verilmiyor”

Samsun’un Canik ilçesinde üretimi süren Canik Macera Parkı ile ilgili kamuoyunda yer alan birtakım tezlere ait Canik Belediyesi’nden açıklama geldi. Belediye, çalışmaların ormanlık ve doğal alanlara ziyan verilmeden, Tarım ve Orman Bakanlığı onayı ve Samsun Orman İşletme Müdürlüğü nezaretinde büyük bir hassasiyetle sürdürüldüğünü duyurdu.
Canik Belediyesi, "Canik Macera Parkı" üretim çalışmalarına ait aldatıcı tezlere yönelik kamuoyu bilgilendirmek maksadıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, "İlçemiz Hasköy Mahallesi’nde Canik Macera Parkı’nın üretim çalışmaları ve etraf düzenlemesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan proje çerçevesinde ormanlık ve doğal alanlar korunarak, Samsun Orman İşletme Müdürlüğü nezaretinde büyük bir hassasiyetle sürdürülmektedir. Canik Macera Parkı, ilçemize kazandırdığımız yeşil alanlar, mesire alanları, peyzaj alanları ve toplumsal hayat alanlarının bir modülü olarak Canik’imizin tanıtımına ve bölge turizmine büyük katkılar sunacaktır. Bugüne kadar olduğu üzere, ilerleyen süreçte de yeşil alanlarla donatılan, Canik’imizin çehresine kıymet katan yeni toplumsal hayat alanlarını ilçemize kazandırmaya ve vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz" sözlerine yer verdi.

"Asılsız argümanlar hakkında yasal süreç başlatılacak"
Canik Belediyesi, imal süreciyle ilgili kamuoyunda yer alan birtakım argümanlara da reaksiyon gösterdi. Açıklamada, "Canik Macera Parkı imal çalışmalarına ait belediyemiz hakkında kamuoyunda temelsiz argümanlar, manipülatif haberler ve olumsuz algı oluşturmaya yönelik teşebbüslerde bulunan kişi yahut bireyler hakkında başlatılacak olan hukuksal sürece ait yasal haklarımız gizli olup, bahse mevzu haberler ve paylaşımlar dikkatle takip edilmektedir. Kamuoyuna hürmetle duyurulur" denildi.

Karadeniz Bölgesi’nin en büyüğü olacak
Karadeniz Bölgesi’nin en büyüğü olacak Canik Macera Parkı, 6.9 hektar alan üzerine kurulacak ve 140 milyon TL’ye mal olacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.