Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
02 Kasım, 2023 12:39 tarihinde yayınlandı
A+ A-

MEB’den yeni müfredat hazırlığı: Kademeli uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) okul öncesinden lise son sınıfa kadar tüm eğitim kademelerinde hazırlıklarını yürüttüğü yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde, okul öncesi, ilkokul birinci, ortaokul beşinci ve lise dokuzuncu sınıflardan itibaren kademeli şekilde uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in talimatıyla başlatılan müfredat değişikliğine yönelik hazırlık çalışmaları, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda bu yılın haziran ayında başladı. Okul öncesinden lise son sınıfa kadar tüm eğitim kademelerinde yürütülen yeni müfredat süreci kapsamında, bakanlık bünyesindeki ilgili birimlerde komisyonlar oluşturuldu. Komisyonların akademisyenler, eğitim paydaşları, eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin aralarında olduğu geniş katılımla düzenlediği çalıştaylarda, müfredatın yol haritasının belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Müfredatla ilgili en geniş katılımlı çalıştay, geçen hafta "Bütüncül Eğitim: Türkiye Yüzyılı Modeli Öğretim Programları Geliştirme Çalıştayı" adıyla Ankara Kızılcahamam'da düzenlendi. Çalıştayda, MEB'in yürüttüğü müfredat değişikliği ile öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açıdan çok yönlü gelişimini esas alan "bütüncül eğitim" yaklaşımının hedeflendiği vurgulandı. - Sadeleştirme gerekliliği öne çıktı Bakanlığın müfredat değişikliği çalışmalarını yürüten ilgili genel müdürlükler de haziran ayından bu yana ayrıca çok sayıda çalıştay düzenledi. Bu çalıştaylarda da akademisyenlerden eğitim paydaşlarına, eğitim yöneticilerinden öğretmenlere çok geniş kesimden müfredatla ilgili görüşler alındı ve raporlandı. Çalıştaylarda, müfredatın genel olarak hem çok ağır hem de çok fazla konuyu içermesi nedeniyle sadeleştirmeye gidilmesi gerekliliği öne çıktı. Çalışmalar tamamlandığında her ders için oluşturulan komisyondaki alan uzmanlarının değerlendirmeleri sonucunda gerekli değişiklikler yapılacak. MEB'in yeni müfredat değişikliğinin gelecek ay kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde, okul öncesi, 1, 5 ve 9'uncu sınıflardan itibaren kademeli şekilde uygulanacak. - Müfredatta sadeleştirme vurgusu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müfredat değişikliğini tüm sınıfları kapsayacak şekilde çalıştıklarını belirterek, "Söz konusu değişiklikle çocuklarımıza gereksiz, düzeylerinin üstünde bir bilgi yüklemesi yapmayacağız, derslerin tamamında sadeleşme olacak." bilgisini vermişti. İlkokul, ortaokul, lisede tekrar eden konular bulunduğunu vurgulayan Tekin, bu konuları sadeleştirmek veya çıkartmak üzerine çalışmaları yoğunlaştırdıklarını, bazı konuların da pedagojik usullerle anlatılmadığını, lisede anlatılan konu ya da ilkokulda anlatılan konunun birbirini tamamlamadığını ifade etmişti.(AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
12 Mayıs, 2025 13:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Rektör Kırışık 100. Yıl Esnafıyla Bir Araya Geldi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversite – şehir bütünleşmesi vizyonu doğrultusunda Karabük’ün en dinamik yaşam alanlarından biri olan 100. Yıl Mahallesi’nde faaliyet gösteren esnafı ziyaret etti. Rektör Kırışık’a ziyaretlerinde Karabük Üniversitesi Genel Sekreteri Lütfü Köm ve Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım eşlik etti.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, mahalle esnafıyla bire bir görüşerek hem mevcut sorunları dinledi hem de geleceğe dönük beklentilere kulak verdi.

“ÜNİVERSİTE ŞEHRİYLE BÜTÜNLEŞİRSE KARABÜK KAZANIR”

Ziyaret sırasında mahalle esnafına hitap eden Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesinin son dönemde önemli bilimsel ve akademik başarılara imza attığını ifade etti. Üniversitenin yalnızca bilim üretmekle kalmadığını belirten Kırışık, aynı zamanda içinde bulunduğu kente sosyal ve ekonomik katkı sunma sorumluluğu taşıdığını da vurguladı. Rektör Kırışık, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, Karabük Üniversitesi artık sadece Türkiye birincilikleriyle değil, aynı zamanda akademisyenlerinin dünya birincilikleriyle de adından söz ettiren bir kurum hâline geldi. Bu başarılar, bilimsel üretime verdiğimiz önemin ve dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olma vizyonumuzun bir yansımasıdır. Elbette bu vizyonun güçlü bir paydaşı da içinde yaşadığımız şehir, yani Karabük’tür. Üniversite ve şehir birbirinden ayrı düşünülemez.”

“ÖĞRENCİLERİMİZİN FİZİKİ İMKÂNLARI VE YAŞAM KALİTELERİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitenin hem bilimsel hem de fiziksel gelişimine dikkat çekerek, öğrencilerin yaşam alanlarının da üniversite kadar değerli olduğuna işaret etti ve şöyle konuştu:

“Bir yandan bilimsel çalışmalara ağırlık verirken, diğer yandan öğrencilerimizin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen fiziki ihtiyaçlara da çözüm üretmeye çalışıyoruz. 100. Yıl Mahallesi bu açıdan çok önemli. Öğrencilerimizin en yoğun şekilde yaşadığı bu bölgede esnafımızla, yerel yönetimlerle ve tüm şehirle birlikte hareket ederek çok daha güzel işler başarabileceğimize inanıyorum.”

ESNAFTAN ÜNİVERSİTEYE TEŞEKKÜR: “ÜNİVERSİTEMİZE HER ALANDA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

Ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren 100. Yıl Mahallesi esnafı, Karabük Üniversitesinin şehre ve esnafa gösterdiği ilginin son derece değerli olduğunu vurguladı. Bu tür ziyaretlerin yalnızca birer nezaket adımı olmadığını belirten esnaf, üniversite ile şehir arasında güçlü ve kalıcı bir köprü kurduğunu ifade etti.

Öğrencilerin mahalleyle kurduğu bağın, hem yerel ekonominin canlanmasında hem de toplumsal uyumun sağlanmasında belirleyici rol oynadığını dile getiren esnaf, uluslararası öğrencilerin de varlığının mahalleye ve şehre kültürel bir zenginlik kattığını belirtti.

100. Yıl esnafı ayrıca, üniversitenin ihtiyaç duyduğu her alanda destek vermeye hazır olduklarını ve bu iş birliğini artırmak istediklerini ifade etti.

Ziyaret sırasında öğrencileriyle karşılaşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, gençlerle bir süre sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Öğrencilerin sosyal hayatının merkezinde yer alan ve kampüse olan yakınlığı nedeniyle üniversiteyle iç içe bir yapıya sahip olan 100. Yıl Mahallesi, Karabük Üniversitesinin kente açılan en canlı pencerelerinden biri olarak görülüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.