Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
29 Nisan, 2017 00:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Müziğin kalbi Safranbolu’da attı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Büyük Konferans Salonu’nda ‘Her Telden’ adıyla orkestra ve koro konseri düzenlendi. Müzik Bölümü öğrencileri ve akademisyenlerinin hazırlamış olduğu orkestra ve koro konserine Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Gökkaya, akademisyenler, idari personel, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. ‘Her Telden’ konseri izleyenlerden büyük ilgi gördü. İki bölümden oluşan programda ilk olarak Koro Şefi Müzik Bölümü Arş. Gör. Pınar Çanakçı koro ekibinde yer alan 64 öğrenci ile sahne aldı. Koro; Gül Yine Sen, Ayşem Nerden Geliyon, Dedikleri Gerçek İmiş, Irak İlahi, De Profundis, Agua De Beber ve Get Lucky parçalarını seslendirdi. Koro, müzik gecesinde ses performansı ile katılımcıları büyüledi. İkinci bölümde Müzik Bölümü Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgül Gök yönetiminde dinleti sergileyen orkestra ve koro, Buselik Makamına, Sakın Gelme, Mor ve Ötesi Derlemesi’nin yanı sıra Sinfonia in G Major, Ombra Mai Fu, Hava Nagila ve Take Five parçalarını başarıyla seslendirdi. Öğr. Gör. Hasan Hacısüleymanoğlu ud solo ile, Arş. Gör. Ümit Bircan Bilgin ise Mor ve Ötesi derlemesi, Öğr. Gör. Özhan Özgün düzenleme ve Arş. Gör. Şükriye Tuğçe Renda da sunumları ile geceye katkı sağlayan diğer isimler oldu. Koro ve orkestra konserinin sonunda izleyiciler, müzik bölümü akademisyen ve öğrencilerini ayakta alkışladı. Alkışların ardından Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Gökkaya, Müzik Bölümü öğretim elemanlarına çiçek ve teşekkür belgelerini takdim etti. Prof. Dr. Gökkaya ayrıca orkestra ve koro konserinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek gecenin en büyük alkışını öğrenciler için istedi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 10:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

10 yaşındaki Ravza’dan kekik özlü biyokumaş

DÜZCE (İHA) – Düzce’de 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, yaptığı proje ile böcekleri uzaklaştırmasının yanı sıra sıhhat alanında da yarar sağlayan kekik bitkisinin özünü kullanarak kumaş üretti. Yaptığı bu çalışma ile TÜBİTAK müsabakasına katılan minik kaşif, 3’üncü oldu.
Düzce Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim alan 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, Fen Bilimleri dersinde yaptığı çalışma sırasında kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini keşfetti. Mikropları öldürme özelliği bulunan kekik bitkisinin farklı alanlarda nasıl kullanılabileceği üzerine araştırma yapan Ravza Sevikoğlu, çalışmalarına başladı.
Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde danışman öğretmeni Emine Sarı’dan da takviye alan Ravza, "Kekik Özlü Biyokumaşla Yeşil Dokunuş" isimli projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, kekik bitkisinin özünden antimikrobiyal kumaş üretmeye başladı. İçeriği sayesinde hastanelerde, paketlemede ve hijyen gerektiren ortamlarda kullanılabilecek kumaş için uzun mühlet çalışan 10 yaşındaki kaşif ve danışman öğretmeni Emine Sarı, projelerini tamamlayarak TÜBİTAK Bölge Yarışması’na gönderdi. Yapılan kıymetlendirme sonucunda Ravza Sevikoğlu’nun çalışması, Kimya alanında 3’üncülük mükafatına layık görüldü.

"Doğaya ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş türü"
Ravza Sevikoğlu, yaptığı çalışma hakkında bilgiler vererek, "Proje fikrim, Fen Bilimleri dersinde biyoplastik üzerine yaptığım bir araştırmada kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini fark etmemle ortaya çıktı. Sonrasında da bu projeyi yaptık ve TÜBİTAK için denemeleri gönderdik. Kumaşlarımız tabiatta çözünebilen, tabiata ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş tipi. Bulduğumuz kumaş her alanda kullanılabilir. Bilhassa hijyen, sıhhat alanlarında ve hastanede paketleme alanlarında kullanılmasını düşünüyoruz" dedi.

"Özgüvenli yetişmesi için çabalıyoruz"
Baba Samet Sevikoğlu ise kızının başarısıyla gurur duyduklarını belirterek, her vakit ona takviye olmaya çalıştıklarını söyledi. Sevikoğlu, "Çok duygulandık, gurur duyduk. Meskende de daima bize sorular soruyor. Projeler de yapıyor, farklı fikirler ortaya çıkarmaya çalışan bir çocuk. Özgüveninin yerinde olması için gerekli dayanağı sağlamaya çalışıyoruz. Kendisini tabir etmesine müsaade veriyoruz, vakit ayırmaya, daima irtibat halinde olmaya çalışıyoruz. Bağlantı araçlarının düzgün kullanmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi ise Ravza Sevikoğlu’nun icadı olan Kekik Özlü Biyokumaş için patent başvurusu çalışmalarına başladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.