Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
03 Ocak, 2018 22:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-

8 yılda 500 kişi okuma yazma öğrendi

Karabük’te Belediye Sosyal Yaşam Merkezleri’nde kurs gören 500 kişi okuma-yazma sertifikası aldı. Karabük Belediyesi tarafından 27 mahalleye yapılan 23 sosyal yaşam merkezinde Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde okuma-yazma kursu düzenleniyor. 8 yıldan bugüne kadar 500 kişi kurs sonunda okuma ve yazmayı öğrenerek sertifikalarını aldı. Yeni Mahalle Sosyal Yaşam Merkezi’nde okuma-yazma kursu gören 6 çocuk annesi 55 yaşındaki Arife Murat, “Okuma yazma kursu açılıyormuş dediler bizde geldik buraya. Okuyoruz Allah’ımıza şükür. Hiç harf bilmiyorduk. Hepsini öğrendik. Ama henüz harfleri tam olarak birleştiremiyorum. Onu çalışıyorum şimdi. Biraz daha kursa gelmem ve okumam lazım. Eşim evde okumam yazmam konusunda yardımcı oluyor. Bilemediğim zaman kızıyor. ‘Şimdiye kadar niye okumadın’ diyor. Ben 16 yaşında evlendim. Kaç sene olmuş evleneli ama bana ‘Niye okumadın genç kız iken’ diyor. Ben de ‘Kaç sene oldu, sen okutsaydın’ diyorum. Allah razı olsun. Şimdi kursa git ve öğren diyor. Kendiside yardımcı oluyor. Mahallemizde okuma yazma bilmeyen çok. Çok istiyorlar okumayı yazmayı ama imkan bulamadıkları için gelemiyorlar. Yine de hepsine ‘Gelin gidelim, biz bir harf bilemiyorduk şimdi öğreniyoruz’ diyorum” dedi. 4 çocuk annesi 67 yaşındaki Sevim Bezirci ise, “Elektrik, su faturalarını yatırırsın, hastaneye gidersin, doktor kapılarını öğrenirsin. Her zaman biz yanında olamayız’ dediler. Kursta hocalarımız çok yardımcı oluyor. Kurstan sonra da eşim ile birlikte ders yapıyoruz. Bilemediğim şeyleri bana söylüyor. Bilemediğim zaman da kızmıyor. Belediye başkanımız buraya geldiğinde kendisine ‘Biz daha harfleri öğrenemedik, biz yine kurs istiyoruz’ dedik. Allah razı olsun bu sene yine açtı. Bu sene biraz daha iyiyiz” diye konuştu. 4 çocuk annesi 63 yaşındaki Ayşe Yılmaz’da şunları söyledi: “Biz cuma sıralarına gidiyorduk. ‘Dua et’ diyorlardı. Ben dua edemiyordum. Okumaya gideceğim dedim. Allah’a şükür şimdi okuyorum. Hocalarımızdan Allah razı olsun. Okuyorum ama yazamıyorum. Yazmayı da istemiyorum. Bende şeker, tansiyon, kolestrol var. Yazmayı kafam almıyor” Başkan Vergili: “Bir kişi başvurmuş olsa bile sınıf açıyoruz” Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili bütün mahallelere sosyal yaşam merkezi yapmak hedeflerinin olduğunu söyleyerek, “Şu anda 27 mahallemiz 23 sosyal yaşam merkezimiz var. 2 mahallenin birleşmiş olduğu bazı mahallelerimiz sosyal yaşam merkezini ortak kullanıyor. Bu merkezlerde her türlü eğitim hizmetleri, kuran kursları, okuma yazma kursları veriliyor. Ama bizim üstüne durmuş olduğumuz en önemli hadise okuma yazma kursları. Bu kurs için 1 kişi başvurmuş olsa bile sınıf açıyoruz. Biz bu şekilde bugüne kadar 500 kişiye okuma yazma sertifikası verdik. Bu nüfusumuza göre iyi bir rakam. Okur yazarlık oranını Karabük’te yükseltmiş oluyoruz” dedi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2025 09:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Fındığın 12 aylık serüvenini evinin merdiven duvarına resmettirdi

Giresun’un Piraziz ilçesinde fındık kırma atölyesi işleten Demet Öztürk, meskeninin merdiven duvarlarını bir sanat galerisine dönüştürdü. Öztürk, fındığın dört mevsim süren on iki aylık gelişim sürecini yağlı boya fotoğraflarla anlattı.
Fındık atölyesini bir devir meskeninin üst katında işleten Öztürk, merdivenlerden çıkan konukların dikkatini çekmek ve fındığın serüvenini anlatmak için değişik bir fikre imza attı. Görsel Sanatlar Öğretmeni Mustafa Seyis’in takviyesiyle duvarları bir sanat yapıtı haline getirdi. Yaklaşık iki ay süren bu imece çalışmasında, fındığın tabiattaki döngüsü ay ay resmedildi.
Öztürk, "Her gün işime giderken bu renkli duvarlardan geçiyorum. Her ayın fındıkla ilgili farklı bir manası var. Bu duvar yalnızca bir süs değil, fındığa duyduğumuz hürmetin da ifadesi" dedi.
Duvar fotoğraflarında yalnızca fındık değil, Karadeniz tabiatına ilişkin çeşitli ögeler da yer veren Öztürk, "Sadece fındığın değil, fındık bahçesindeki tabiat ögelerine da yer verdik. Bahçede yetişen sakarca bitkisinin yanı sıra çuha, menekşe ve mimoza çiçekleri de yer alıyor. Hatta fındık bahçelerinde zararlıları yiyerek beslenen kara tavuk da fındık kısımlarına yuva yapmış haliyle tasvir edildi zira, kara tavuk bolluk rahmet manasına gelmektedir. Sanat galerisine dönüşen fındığın on iki aylık serüvenini görmeye gelenler dahi oluyor" diye konuştu.
Öztürk, Türkiye’de fındığın 12 aylık sürecini anlatan misal bir çalışmanın olmadığını vurgularken, özgün teşebbüs, hem tabiata hem de klasik üretime dikkat çeken örnek bir sanat çalışması olarak da dikkat çektiğini söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.