Yaz aylarının kurak geçmesiyle birlikte Karabük ve ilçelerinde su sıkıntısı baş gösterdi. Belediye yetkilileri su kullanımına yönelik çeşitli kısıtlama kararları alırken, vatandaşlar da su israfına karşı sık sık uyarılıyor.
Safranbolu ilçesinde yaşanan su kesintileri vatandaşları canından bezdirirken, yüksek kesimlere Karasu'dan gelen suyun ulaşmadığı bu nedenle bazı mahallelerde su kesintisine gidildiği bildirildi.
Yaşanan su kesintileri ve kısıtlama kararları nedeniyle pek çok bölgede aralıklı su kesintileri yaşanıyor. Gıda işletmeleri, berberler, pastaneler ve konaklama tesisleri gibi suya bağımlı iş yerleri zor durumda kalırken, vatandaşlar günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi.
SAHALAR YEŞİL, EVLER SUSUZ
Vatandaşların en çok tepki gösterdiği konuların başında, su kesintilerinin yaşandığı saatlerde kentteki çim sahanın tam kapasiteyle sulanmaya devam etmesi geliyor. Bazı sulama sistemlerinin gece saatlerinde bile çalıştığını belirten mahalle sakinleri, kendilerinin ise bir kovaya su doldurmak için saatlerce beklemek zorunda kaldığını dile getiriyor. Kamuya ait bazı bahçelerin de düzenli olarak sulandığı ifade ediliyor.
ESENTEPE'DE İKİ KAYNAKLI SUYUN ORTASINDA SUSUZLUK
Safranbolu’nun yüksek kesimlerinden biri olan Esentepe Mahallesi’nde ise daha karmaşık bir tablo ortaya çıkıyor. Mahallenin bazı apartmanları Karasu hattından bazıları da köy sınırındaki köy suyundan besleniyor. Ancak bu “çift kaynaklı” yapı dahi su sıkıntısını önleyemiyor. Mahalleye bağlı olanlar susuz kalıyor, köye bağlı olanlara su veriliyor. Bazı binalara saatlerce hiç su ulaşmazken, yakınındaki başka binalarda suyun akıyor olması komşular arasında dahi huzursuzluk yaratıyor.
Apartman yöneticilerinden biri, durumu şu sözlerle özetliyor:
“Bir taraftan şehir suyu geliyor ama basınç düşük, öbür taraftan köy hattı bağlı ama birkaç hafta daha sıcaklık böyle devam ederse oradan da su akmayacak. Aynı mahallede bazı apartmanların suyu kesik, bazılarının suyu akıyor. Sanırım su da adamına göre akıyor”
Diğer yandan çim sahaların yeşil kalmasının önemli olduğu ancak kamu hizmeti veren kurumların da halkla aynı duyarlılığı göstermesi gerektiği belirtilirken, bu alanlarda alternatif sulama yöntemleri kullanılmasının gerektiği ya da geçici olarak bu tür alanlarda sulamaların azaltılması istendi.