KARDEMİR ile Karabük Mili Eğitim Müdürlüğü arasından bundan 4 yıl önce bir protokol imzalandı. Valiliğin, Milli Eğitimin, KARDEMİR’in, Karabük TSO’nun resmi mecralarında paylaşıldı ve Karabük’teki tüm basın mensupları da ayrı ayrı haberini yaptı.
Karabük’te sanayi-okul iş birliğinin önemli bir örneği olarak “İkili Mesleki Eğitim Uygulaması” Projesi böylece başlatıldı. Proje kapsamında öğrenciler KARDEMİR’de staj görmeye başladı staj ücreti olarak yanlış bilmiyorsam 6 bin TL’de bir ücret alıyorlardı.
Bu öğrenciler proje bittiğinde nitelikli iş gücü olarak KARDEMİR’de öncelikli olarak istihdam edilecekti. MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ’NÜN BİRÇOK PROGRAMDA STAJI BİTEN ÖĞRENCİLERİMİZ KARDEMİR’DE İŞE ALINACAKLAR diye açıklama yaptı. Ayrıca üniversite kazanan stajyer öğrencilere de KARDEMİR üniversiteleri bitinceye kadar burs verecekti sonra yine ilgili bölümlerde okuyanları KARDEMİR’e alacaklardı.
PROJE KAPSAMINDA BU SENE 16 TEMMUZ’DA İLK OLARAK 30 ÖĞRENCİ STAJLARINI BİTİRDİ VE PROJE İLK MEZUNLARINI VERDİ. Proje kapsamında 102 öğrenci ise devam ediyor.
O ilk mezun olan 30 öğrenciden şu ana kadar hiçbiri KARDEMİR’de işe alınmadı.
***
Karabük’ün Başı Sağolsun…
Proje devam ediyor staj görenler staj görmeye devam ediyor derken tüm Karabük’ün yüreğini yakan elim bir kaza yaşandı ve 17 yaşındaki gencimiz KARDEMİR’de staj gördüğü sırada geçirdiği elim kaza sonucu hayatını kaybetti.
Gencimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz. Acılı ailesine sabırlar diliyoruz, Karabüklülerin başı sağolsun.
Sonuçta hepimizin çoluğu- çocuğu var. Ateş düştüğü yeri ayrı bir yaksa da gerçekten empati yapıyoruz, çok üzgünüz…
***
Tabi ki kimse istemezdi… Ama orta da şaka değil bu 17 yaşındaki gencimizin hayalleri,dünyası söndü.
Peki bir stajyerin olmaması gerektiği yer de olduğu iddialarına,
Stajyer gibi değil de KARDEMİR’in ısrarla lazım olduğu halde işçi almayarak bu stajyerleri de işçi gibi çalıştırdığı iddialarına,
Yönetim kurulludur, üst düzey genel müdür, müdür vesairenin yüksek ballı maaşlarla koltuklarının keyfini sürdüğü ve iş güvenliğini maalesef elim olay da görüldüğü gibi sağlayamadıkları iddialarına,
Daha bir çok iddialara karşı tek bir açıklama, KARDEMİR TARAFINDAN TEK BİR İSTİFA OLDU MU ? Hayır !
Diğer taraftan; Milli Eğitim Müdürü de bu öğrencileri protokol imzalayarak staja gönderdi de bu çocuklar nerede çalışıyor, nerede çalıştırılıyor, can güvenlikleri ne durumda diye takibini yapmış mı ? Anlaşılan hayır!
Mezun olanların işe alınacaklarını elli yerde söyledi de mezun olan çocuklar neden işe alınmadı diye tek bir başvurusu resmi yazılı tek bir dilekçe vesairesi var mı ? Varsa göstersin!
(Yaptıysa çıkıp desin ki şu şu tarihte itirazlarımız yazılı müracatlarımız oldu tek bir yazılı itirazı var mıdır ?)
Saldım çayıra, Mevlam kayıra mantığıyla, yapılan protokolün reklamını yapmaktan başka bir şey yapılmadığı orta da değil mi ?
Peki MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ KENDİLERİNE EMANET EDİLEN ÖĞRENCİLERİN bu durumları sonrası, sorumluluk üstlenip istifa eder mi ?
İSTİFADE ETMEK VARKEN İSTİFA EDİLDİĞİ nerede görülmüş ki ?
Ya Japonya falan olsaydı bırakın istifayı, onların kültüründe olan harakiri falan derken ortalık kan gölüne dönerdi yani.
Sonuç olarak evet kimse istemezdi, herkes üzgün ama SORUMLU NEREDE SORUMLU ! Var mı bir sorumlu yoksa hayatını kaybeden kaybetti takdir-i ilahi ( kadere hepimiz iman etmişiz, Allah dilemedikçe hiçbir şey olmaz orası tamam da Allah akıl vermiş fikir vermiş, sorumluluk vermiş varsa birilerinde vicdan vermiş orasını söylüyoruz) denilip geçilecek mi ?
***
Emek Ortaokulu ve Sorunlar…
Safranbolu’da ekol okullarından biri Emek Ortaokulu. Orada bazı sorunların olduğunu bana iletiyor bazı velilerimiz. Öncelikle 2 bina da eğitim veriliyordu. Biri deprem yönetmeliği kapsamında yıkılıyor yenisi yapılacak ama inşaat yavaş ilerliyor yani tek bina kaldı şimdilik.
Öğrenci sayısı da hayli fazla. Çünkü tercih edilen bir okul, başarılı bir okul. Gelinen süreçte bazı veliler adeta isyan ediyor. Pazartesi günü okullar açılacak, tuvaletleri bile olmayan sahipsiz okul halinde şu an okul diyorlar. Ben gidip görmedim tuvalet sorununu bana ifade ettiler bazı veliler…
ÖĞRETMENLER BİLE TOPLANTILARINI BİLE BAŞKA OKULLAR DA YAPMAK ZORUNDA KALIYOR diyorlar.
Milli Eğitim Müdürüne sorunlar iletilmiş ama çözüm bulunmamış,
Bazı veliler gerçekten çok öfkeli. Bazıları, BURASI İMAM HATİP OKULU OLSAYDI, BU SORUNLAR OLSAYDI YER YERİNDEN OYNARDI, diyorlar.
Bakın o cümle önemli . Neden önemli ? Bu insanları okul ayrımcılıkları öyle bir noktaya getirmiş ki, insanlar imam hatipden soğumuş. İnsanların dininden diyanetinden sorunu yok aslında ama imam hatipten soğutuyor yani Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bazı uygulamaları demek ki, o derece yani.
MİLLİ EĞİTİMDE ADAMCILIK – OKUL AYRIMCILIĞI, YÖNETİCİ AYRIMCILIĞI iddiaları hep vardı zaten.
Eğitim öğretimde çok şükür başarılıyız ama işte bir taraftan sorunlar da almış başını gidiyor böyle tuhaf bir durum var Karabük’te…
Okullar açılsın daha neler neler bekliyor sıra da acaba , orasını da takip ederiz artık.


