Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Türkiye yüzyılı maarif modeli eğitim sistemiyle ilgili yapılan çalışmalar, eğitim vizyonu ve önümüzdeki yıl gayeleri değerlendirildi.
Kastamonu Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Hasan Gümüş başlanlığında, 2024-2025 eğitim öğretim yılında yapılan çalışmaları içeren eğitim kıymetlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Şehit Şerife Bacı Öğretmenevinde düzenlenen toplantıda Kastamonu’nun eğitimdeki şimdiki durumu, yürütülen projeler ve gelecek vizyonu ele alındı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında yıl boyunca yapılan aktifliklerin anlatıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Gümüş, bu modelin yalnızca bir müfredat değişikliği olmadığını, tıpkı vakitte öğrencilerin akademik, duygusal ve toplumsal gelişimini merkeze alan paha temelli bir eğitim yaklaşımı sunduğunu söyledi.
Öğrencilerin, 17. Milletlerarası MEB Robot Yarışması’nda Türkiye birinciliği, Teknofest KKTC etabında Türkiye ikinciliği elde ettiğini söyleyen Gümüş, 2025-2026 eğitim öğretim yılı için planlanan maksatlar hakkında da bilgi vererek, "Dijital okuryazarlığın yaygınlaştırılması, yapay zeka dayanaklı öğrenme ortamlarının kurulması, mesleksel eğitimde uygulamalı marifet modellerinin geliştirilmesi, rehberlik ve ruhsal danışmanlık hizmetleri güçlendirilecek" dedi.
Eğitimdeki muvaffakiyetin sürdürülebilirliği için tüm paydaşlarla iş birliğini önemsediklerini belirten Gümüş, "Geriye dönüp baktığımızda dolu dolu bir yılı geride bıraktık. Yeni periyoda ise çok daha güçlü, kararlı ve hazırlıklı giriyoruz. Kastamonu olarak Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır bir eğitim modeliyle öğrencilerimizi geleceğe hazırlamaya kararlıyız" diye konuştu.
2024 yılı prestijiyle 56 bin 855 öğrenciye, 4 bin 833 öğretmenle hizmet verildiğini tabir eden Gümüş, "İl genelinde 364 okul ve kurum, 136 özel okul/kurum bulunuyor, toplam sınıf sayısı ise 3 bin 173. Kastamonu, öğretmen akademileri uygulamasında pilot vilayet olarak 3 devirdir etkinlikler düzenliyor. 65 alanda verilen 376 eğitim programına 12 bin 586 öğretmen katıldı. Akademisyenler, uzay ve havacılık alanında çalışan isimler ve eğitimcilerle öğretmen ve öğrenciler bir ortaya getirildi. 2025 yılında Türkiye Uzay Ajansı Lideri ve Türkiye’nin ikinci astronotu üzere kıymetli konukların iştiraki planlanıyor. Kastamonu, MEB Robot Yarışlarında Türkiye birincilikleri; TEKNOFEST ve TÜBİTAK projelerinde kıymetli muvaffakiyetler elde etti. TÜBİTAK 2204 yarışlarında Türkiye finallerine projeler davet edildi, birçok birincilik ve ödül kazanıldı. E-Twinning’de Türkiye 3’üncüsü olan Kastamonu, 245 öğretmen aktif proje yürütüyor. 2024-2025 yıllarında Erasmus+ kapsamında 259 kişilik yurtdışı hareketliliği sağlandı; toplamda yaklaşık 29 milyon TL’lik kaynak Kastamonu’ya kazandırıldı" halinde konuştu.
"Dijitale Taraf Veren Gençlik" projesiyle siber güvenlik eğitimi alan öğrencilerden oluşan bir grup kurulduğunu söyleyen Gümüş, "Türkiye genelinde yalnızca 6 lisede bulunan siber güvenlik eğitimi Kastamonu’da da uygulanıyor. 2024 yılında 2 okul, 2025’te ise 6 okulun inşaatı tamamlandı. 5 okulun imali sürerken, 3 okulda 2025 yılı yatırım programına alındı. Sarsıntı güçlendirme ve büyük tamir çalışmaları da sürdürülüyor. Liseli Şefler Yemek Müsabakası, Çocuk Oyunları Şenliği, Okulum Kastamonu üzere projelerle öğrencilerin kültürel kimlikleriyle bağ kurmaları hedeflendi. 21 halk eğitim merkezinde bin 52 kurs açıldı, 20 bini aşkın kursiyer eğitim aldı. Aile Akademisi, Ebeveyn Okulu ve Ailemle Eğitim Seyahatim üzere projelerle 3 bine yakın veliye ulaşıldı. İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu’nun yürüttüğü e-Twinning, Erasmus+ ve toplumsal sorumluluk projeleri kapsamında hem öğrenciler hem de öğretmenler yurtiçinde ve yurtdışında tecrübe kazandı. 2024-2025 periyodunda 1 dünya şampiyonluğu, 13 Türkiye birinciliği ve onlarca Türkiye derecesi kazanıldı. Spor ve kültürel seyahatlerle binlerce öğrenci vilayet dışı etkinliklerle buluşturuldu" tabirlerini kullandı.